flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присяжні замість народних засідателів

22 квітня 2017, 16:16

До певного часу в національному законодавстві для здійснення судочинства існувало два інститути: «народних засідателів» та «присяжних». Народні засідателі залучалися до розгляду певних категорій цивільних справ, а присяжні, відповідно до Кримінального процесуального кодексу з 2012 року залучалися в суді першої інстанції до розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

У лютому 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо розгляду справ за участю присяжних», відповідно до якого ліквідовано інститут «народних засідателів», а впроваджено інститут «присяжних», тобто відтепер за участю присяжних в судах  розглядаються як цивільні, так і кримінальні справи.

У випадках, передбачених ст. 234 Цивільного процесуального кодексу України, присяжні залучаються до розгляду цивільних справ у суді першої інстанції. Зокрема, йдеться про справи щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Розділом ІІІ, главою 3 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» від 02.06.2016 року № 1402-VIII визначено статус та вимоги до присяжного, підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків, залучення присяжних до виконання обов’язків у суді та гарантії їх прав. Так, присяжним може бути громадянин України,  який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція суду.

Не підлягають включенню до списків присяжних громадяни: визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; які мають не зняту чи непогашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя; особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років; особи, які не володіють державною мовою.

Список присяжних формується  та затверджується рішенням місцевої ради. Так, відповідно до рішення Богуславської районної ради від 31.03.2017 року №  211-15-VII затверджено список присяжних Богуславського районного суду Київської області на 2017-2020рр. в кількості 25 громадян. До списку присяжних увійшли вчителі, практичні психологи, лікарі, приватні підприємці, безробітні, пенсіонери, які мають активну громадянську позицію та виявили бажання брати участь у здійсненні судочинства.

Одночасно Богуславський районний суд висловлює щиру подяку всім громадянам, які безоплатно, але вчасно і відповідально виконували обов’язки народних засідателів попередніх списків, починаючи з 2005 року до затвердження нового списку.

 

Також повідомляємо, що на виконання ст. 68 Закону України "Про судоустрій і статус суддів («Гарантії прав присяжних») Державною судовою адміністрацією України від 05.10.2016 року затверджено Порядок виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді. Тож сподіваємося, що відповідні обов’язки присяжного будуть належним чином оплачуватися.

 

 

Богуславський районний суд