flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підписання закону №6232 паралізує систему правосуддя України, - НАБУ

17 листопада 2017, 14:29

Підписання Президентом України Закону №6232 призведе до колапсу в роботі НАБУ та інших органів досудового розслідування та паралізує систему правосуддя України.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Також велике занепокоєння викликає очікуване закінчення 20 листопада 2017 року повноважень слідчих органів прокуратури по здійсненню досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які відносяться до підслідності НАБУ та зареєстровані до грудня 2015 року (близько 3,5 тис. проваджень). Передача такої кількості проваджень до НАБУ, в штаті якого працює близько 200 детективів, фактично зупинить усі поточні розслідування Бюро щодо топ-корупціонерів", - говорять у НАБУ.

Так, ВРУ ухвалила Закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (№6232) і його, як зазначають у Бюро, остаточного варіанту, в якому законопроект направлено на підпис Президенту України, в публічному доступі досі немає.

Законопроектом запропоновані зміни до ст. 219 КПК України, згідно з якими обрахування строків досудового розслідування здійснюватиметься з моменту внесення відомостей до ЄРДР (навіть якщо особу правопорушника не встановлено), а слідчий буде зобов’язаний закрити кримінальну справу у разі завершення встановлених строків, безвідносно чи розкритий злочин. На думку НАБУ, зміни суперечать міжнародному праву і національному законодавству та призведуть до порушень законних прав заявників, потерпілих, цивільних позивачів, інтересів держави, адже не передбачають можливості поновлення досудового розслідування. За таких обставин, після закінчення строку досудового розслідування притягнути до кримінальної відповідальності особу, яка вчинила злочин, буде неможливим.

Також змінами встановлюється вимога призначення експертизи виключно на підставі ухвали слідчого судді із визначенням безпосередньо суддею експерта чи експертної установи, яка зобов’язана провести таке дослідження, а слідчому судді також надається право не брати до уваги чи відмовляти експерту у визначенні окремих питань для проведення відповідного дослідження. У НАБУ вважають, що надання таких функцій слідчим суддям виходить за межі компетенції судової гілки влади.

"НАБУ закликає Президента України у жодному разі не підписувати Закон України №6232 у поточній редакції. Зміни до КПК мають бути допрацьовані після проведення відповідних консультацій з усіма суб’єктами кримінального процесу.

Національне бюро також звернулося до голови Комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з проханням невідкладно ініціювати питання щодо внесення змін до Перехідних положень КПК України, а саме виключення обмеження щодо двох років розслідування органами прокуратури кримінальних проваджень, підслідних НАБУ, що дасть можливість прокурорам завершити їхні розслідування, розпочаті до грудня 2015 року, а Національному бюро - продовжувати ефективно виконувати свою роботу", - зазначається у повідомленні НАБУ.