flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення стану організації розгляду звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів, виконання вимог Закону України "Про звернення громадян" та "Про статус народного депутата" у Богуславському районному суді Київської області протягом 2022 ро

03 січня 2023, 12:02

УЗАГАЛЬНЕННЯ

 

стану організації розгляду звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів, виконання вимог Закону України "Про звернення громадян" та "Про статус народного депутата" у Богуславському районному суді Київської області протягом 2022 року   

І. Організація роботи суду з прийому громадян

 

Звернення громадян є одним із засобів захисту їхніх прав та законних інтересів. Це право закріплено у Конституції України. Так, у ст. 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Робота зі зверненнями громадян здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства та направлена на забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення із заявами чи скаргами щодо оскарження певних рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, відновлення їхніх порушених прав і законних інтересів.

Звернення громадян та юридичних осіб розглядаються та вирішуються у строки, визначені законами. За результатами розгляду громадянам та юридичним особам надаються обґрунтовані та вичерпні відповіді. На всі письмові звернення заявникам надсилається письмова відповідь про наслідки розгляду звернення та прийняте рішення. Після опрацювання кожного та надання відповіді звернення формується у справу та зберігається в нарядах відповідно до номенклатури суду.

Діяльність Богуславського районного суду щодо роботи зі зверненнями громадян та юридичних осіб ґрунтується на неухильному дотриманні норм Конституції України, Закону України «Про звернення громадян», Закону України «Про інформацію», Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Робота з прийому громадян та розгляду звернень (скарг) громадян у Богуславському районному суді Київської області організована таким чином:

  1. Наказом голови суду від 21.04.2020 року за № 09/од графік прийому громадян з непроцесуальних питань (з розгляду заяв, скарг, пропозицій) (далі – Графік) і вивішено для загального відому громадян на дошці об'яв у фойє на першому поверсі приміщення суду. Так, прийом громадян з питань організації роботи суду проводять голова суду та керівник апарату суду. Протягом 2022 року особистий прийом громадян керівництвом не здійснювався у зв’язку з карантинними обмеженнями та воєнним станом.
  2. Для прийому громадян обладнано спеціальну кімнату на першому поверсі приміщення суду.
  3. Звернення (скарги), що не підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства розглядаються в порядку, визначеному законом України «Про звернення громадян».

 

ІІ. Відповідальна особа за звернення громадян

 

Відповідно до наказу від 10.01.2022 року № 04/од обов'язки за ведення діловодства за зверненнями громадян було покладено на Шпак К.М., а з 01.07.2022 року наказом від 01.07.2022 року №07/од. – на Онищенко Г.П.

 

ІІІ. Статистична інформація щодо надходження та розгляду звернень громадян

 

У Богуславському районному суді звернення (скарги) громадян реєструються в «Журналі вхідної кореспонденції», «Журналі обліку звернень громадян» та алфавітному покажчику.

За результатами розгляду громадянам та юридичним особам надаються обґрунтовані та вичерпні відповіді. На всі письмові звернення заявникам надсилається письмова відповідь про наслідки розгляду звернення та прийняте рішення. Після опрацювання кожного та надання відповіді звернення формується у справу та зберігається в нарядах відповідно до номенклатури суду.

Скарги, що не підлягають розгляду, реєструються у відповідному порядку і передаються за належністю.

Звернення громадян та юридичних осіб розглядаються та вирішуються у строки, визначені Законами України «Про звернення громадян» та «Про інформацію», а саме: не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. За результатами розгляду громадянам та юридичним особам надаються обґрунтовані та вичерпні відповіді. На всі письмові звернення заявникам надсилається письмова відповідь про наслідки розгляду звернення та прийняте рішення.

Так, протягом 2022 року до Богуславського районного суду Київської області надійшло 46 звернень громадян, з них 21 - заяв, 13 - адвокатських запитів, 1 – колективних звернення, 5 -  скарг на дії суддів та працівників суду, 6 запитів.

 В порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається значне зменшення кількості звернень, що надійшли до суду (протягом 2021 року до Богуславського районного суду Київської області надійшло 55 звернень громадян, з них 21 - заява, 16 - адвокатських запитів, 2 – колективних звернення, 15 -  скарг на дії суддів, 2 – скарги щодо ненадання копії рішення суду).

 

За каналом зв ’язку надходження:

17 -  поштою;

15 - подані заявниками особисто  через канцелярію суду;

14 – офіційна електронна адреса суду.

 

 

За формою надходження , суб’єктами і кореспондентами:

27 - від фізичних осіб;

13 - від адвокатів;

6 - від юридичних осіб.

 

За тематикою заяв найбільше громадян зверталися до Богуславського районного суду з наступних питань:

  • щодо надання інформації про стан розгляду справи;
  • видача копії судових рішень та матеріалів справи;
  • щодо повторного авторозподілу;
  • щодо зволікання з розглядом справ суддею Кіхтенком С.О.

 

За наслідками розгляду звернень громадян:

-    задоволено – 46 звернень;

-    направлено за належністю – 0 звернення;

    -    залишок нерозглянутих заяв (станом на 31.12.2023 р.) – 0.

Випадків порушення термінів надання відповіді на звернення громадян, визначених Законом України «Про звернення громадян»  протягом 2022 року не було.

У Богуславському районному суді прийом громадян здійснюється головою суду та керівником апарату суду.

Протягом  2022 року прийом громадян з непроцесуальних питань (з питань організації діяльності суду) не проводився у зв’язку з відсутністю таких звернень.

 

ІV. Організація роботи суду щодо виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»

 

У зв’язку з набранням чинності 08.05.2011 року Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 року № 2939-VІ, в Богуславському районному суді проведено відповідну роботу за цим напрямком, а саме:

  • наказом голови суду від 02.01.2013 р. № 01/од обов’язки відповідального за організацію доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні суду покладено на керівника апарату суду Шрамко Л.В., а у випадку її відсутності чи великого навантаження іншими обов’язками – на заступника керівника апарату суду Коломійця В.І.;
  • наказом в.о. голови суду від 07.06.2011 р. № 25 затверджено Положення про порядок організації доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні суду;
  • наказом голови суду від 01.08.2019 р. № 06/од затверджено Перелік публічної інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави та якій надається гриф «Для службового користування» в суді;
  • наказом голови суду від 15.06.2012 р. № 24/од затверджено Інструкцію про порядок відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, які надаються запитувачам інформації.

 

Відповідно до рекомендацій  управління ДСА України в Київські області від 30.05.2011 року за № 03-532 на веб-сайті Богуславського районного суду створено розділ «Доступ до публічної інформації», в якому оприлюднено вказану вище інформацію, а також довідкову інформацію щодо розгляду справ у суді. Проблемних питань щодо технічної підтримки веб-сайту суду не виникало. На цьому сайті знаходиться корисна інформація для відвідувачів суду.

 

Протягом 2022 року до суду надійшло 10 запитів на отримання публічної інформації.

 

За формою надходження , суб’єктами і кореспондентами :

7 - через органи державної влади (ДСА України) від фізичної особи;

3 - особисто

За тематикою запитів:

5 – щодо руху справ;

1 - щодо спеціалізації суддів по кримінальних справах;

     2 – щодо вакантних посад категорії «Б»;

     1 – щодо функціонування електронного суду;

     1 – щодо надання автобіографії суддів.

Всі запити задоволено та розглянуто протягом п'яти робочих днів, як це передбачено чинним законодавством.

У зазначений період канцелярією Богуславського суду Київської області надавались відповіді на телефонні запити на публічну інформацію довідкового характеру. Основні питання, які порушувались громадянами у усних запитах стосувалися роз’яснення норм процесуального законодавства, видачі копій судових рішень суду, надходження та руху справ, скарг, заяв.

Богуславським районним судом Київської області забезпечується право кожного на доступ до інформації, що знаходиться у його володінні, як у належного розпорядника інформації та здійснюється на принципах, прозорості та відкритості.

 

  1. V. Здійснення контролю та перевірок

 

 З метою підвищення рівня виконавської дисципліни з розгляду і вирішення звернень громадян відповідальною особою в строки, передбачені чинним законодавством, керівником апарату суду виконання всіх звернень тримається на особистому контролі. При вирішенні звернень громадян головою суду та керівником апарату суду відповідальній особі за звернення громадян постійно надається методична допомога.

 

         Висновки:

Протягом 2022 року робота Богуславського районного суду Київської області із зверненнями громадян була направлена на забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення із заявами чи скаргами щодо оскарження певних рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, відновлення їхніх порушених прав і законних інтересів.

Аналізуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що причинами звернень є правова необізнаність громадян та учасників судового процесу, незнання та нерозуміння повноважень керівництва, працівників апарату суду, тощо.

Проте, Богуславським районним судом постійно вживаються заходи, спрямовані на покращення доступу громадян до правової інформації та зменшення кількості письмових звернень, що надходять до суду, а саме:

- перегляд та оновлення розділу «Новини», «Інформація для громадян» на веб-сайті суду;

- розповсюдження інформації завдяки роботі функціоналу «Список справ, призначених до розгляду», «Справи, що можуть становити суспільний інтерес» на веб-сайті суду;

- розміщення в канцелярії суду папок із зразками процесуальних заяв для учасників судового процесу;

- перегляд та оновлення інформаційних стендів у приміщенні суду із зразками документів та корисною інформацією для громадян;

- публікація інформації про роботу суду та матеріалів на правову тематику у друкованих засобах масової інформації.

Враховуючи вищевикладене можна вважати стан організації розгляду звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів та виконання вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про статус народного депутата», «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації» у Богуславському районному суді Київської області за 2022 рік  задовільним.

        

Пропозиції:

Обговорити дане узагальнення стану організації розгляду звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів, виконання вимог Закону України "Про звернення громадян" та "Про статус народного депутата" у Богуславському районному суді Київської області за 2022 рік на оперативній нараді суддів та працівників апарату суду.

 

 

 

 

 

Голова Богуславського

районного суду                                                                              Микола ТІТОВ

 

 

Галина Онищенко

(04561)51339