flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богуславський районний суд інформує

05 липня 2016, 11:26

Законом України «Про тваринний світ» та «Правилами любительського та спортивного рибальства»  встановлено обмеження на ловлю риби в нерестовий період і саме їх порушення караються адміністративною або кримінальною відповідальністю.

Порушення правил рибальства (ст. 85 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення) тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 2 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 грн.).

Грубе порушення правил рибальства із застосуванням заборонених знарядь лову (ст. 85 ч.4 КУпАП) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу (ст. 88-1  КУпАП) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.)

Відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України, незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (1700-3400 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за такий злочин - караються штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Так, протягом  березня-травня 2016 року до районного суду надійшло та було розглянуто 7 протоколів, складених працівниками Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Київській області, щодо притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

За грубе порушення правил рибальства (з використанням заборонених знарядь лову) на трьох осіб накладено штраф у розмірі 340 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, відносно 1 особи суд обмежився усним зауваженням (врахувавши характер вчиненого правопорушення, пенсійний вік, стан здоров’я та матеріальне становище правопорушника); за реалізацію свіжої риби (без відповідних документів, що підтверджують законність її придбання) на трьох осіб накладено штраф у розмірі 510 грн.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» з правопорушників, яких судом притягнуто до адміністративної відповідальності, стягується судовий збір у розмірі 275,60 грн.

 

Керівник апарату суду, Л.В. Шрамко