flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідачів можуть зобов'язати звітувати про виконання судового рішення

13 вересня 2017, 09:15

7 вересня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №7088 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення ефективного виконання судових рішень)".

 Проект внесено з метою забезпечення оперативного та ефективного захисту порушених прав особи та подальшого виконання судових рішень, ухвалених не на користь суб’єкта владних повноважень.

 Завдання проекту Закону - підвищення ефективності адміністративного судочинства щодо своєчасного, ефективного та належного виконання судових рішень з боку суб’єктів владних повноважень.

 Законопроектом пропонується:

 

  • внести зміни та доповнити низку статей Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України "Про судовий збір";
  • встановити додаткове право позивача (не суб’єкта владних повноважень), на користь якого ухвалене судове рішення, подавати до суду заяву про зобов’язання суб’єкта владних повноважень (відповідача) надати звіт про виконання судового рішення та накладення на нього штрафу.

 

При цьому вказано, що реалізація норм Закону не потребує витрат з Державного бюджету України, і прогнозується, що у результаті прийняття громадяни зможуть своєчасно та ефективно забезпечувати судовий захист порушених прав та свобод.

 

 

Проект

вноситься народним депутатом України

Підберезняком В.І. (посв. № 442)

 

 

 

ЗАКОН УКРАЇНИ

 

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

(щодо забезпечення ефективного виконання судових рішень)

 

Верховна Рада України постановляє:

 І. Внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України (Відомості Верховної Ради України, 2005р., № 35-37, ст.446):

 1) частину четверту статті 160 доповнити пунктами 18 та 19 такого змісту:

 «18) зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання судового рішення;

19) накладення штрафу за невиконання судового рішення».

 2) у статті 267:

частину другу викласти в наступній редакції:

 «2. Позивач має право протягом 30 днів після набрання законної сили судовим рішенням подати до суду, який прийняв постанову в адміністративній справі, заяву про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання  судового рішення. Суд протягом 10 днів з дня одержання заяви постановляє ухвалу, якою зобов'язує суб'єкта владних повноважень, не на користь якого прийнято судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання  судового рішення. Ухвала  суду про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання  судового рішення або про відмову у задоволенні заяви може бути оскаржена в апеляційному та/або касаційному порядку.

За подання заяви про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання судового рішення судовий збір не сплачується.

За наслідками розгляду звіту суб'єкта владних повноважень про виконання  судового рішення або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою встановлює новий строк подання звіту, а у випадку повторного неподання звіту або невиконання судового рішення накладає на керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання постанови судового рішення, штраф у розмірі від десяти до тридцяти мінімальних заробітних плат».

 частину одинадцяту викласти в наступній редакції:

 «11. Окремі ухвали, а також ухвали щодо накладення штрафу, постановлені відповідно до цієї статті, можуть бути оскаржені в апеляційному та/або касаційному порядку».

 ІІ. Внести зміни до Закону України «Про судовий збір» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 14, ст.87):

 1) у частині 2 статті 3 пункт 15 доповнити абзацем такого змісту:

 «15) заяви про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання судового рішення».

 IIІ. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

      Голова Верховної Ради України